На 30 септември 2023 г.  в Министерството на външните работи се

...
На 30 септември 2023 г.  в Министерството на външните работи се
Коментари Харесай

Габриел: Няма по-голямо удовлетворение от това да си допринесъл за защита на националния интерес

На 30 септември 2023 г.  в Министерството на външните работи се организира Ден на отворените порти. Инициативата за събитието е на заместител министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел и мина под надпис „ Преоткрий света на дипломацията “.

 

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

 

„ Благодаря Ви от сърце, че през днешния ден сте тук и с наличието си изпращаме мощно обръщение дружно да преоткриваме света на дипломацията “, с това се обърна към посетителите на Министерството на външните работи (МВнР) вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел при започване на Деня на отворените порти.

 

„ Дипломацията е идея за отбрана на национални ползи, идея да даваш решения на провокации по кротичък път. Ние всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки обстановки се е намирало решение с помощта на дипломацията. Днес, гледайки света към нас, съм сигурна, че  има потребност от повече дипломация “, сподели още Габриел.

 

„ Дипломацията сплотява обичаи и ново. Тази година се навършиха 144 години от основаването на българската дипломатическа работа. Нека всички дружно, ценейки традициите, културата и историята ни, да погледнем в бъдещето с повече убеденост, с повече познание. И когато приказваме за  дипломация, тя да е обвързвана със светлината на знанието “, уточни вицепремиерът.

 

Мария Габриел благодари на всички български посланици, огромна част от които участваха на събитието.  Тя означи, че  дипломацията има своите сложни моменти и хората, които работят в Министерство на външните работи най-добре знаят това. „ Няма, обаче, по-голямо задоволство от това с работата си да си съдействал за мир, за отбрана на националния интерес, за това всички да живеем в един по-добър, по-мирен и по-справедлив свят, акцентира вицепремиерът.

 

Тя не пропусна да означи, че всички дружно можем да създадем по този начин, че дипломатическата работа да бъде съвременна и динамична.

 

В рамките на деня на отворените порти жителите и гостите на столицата имаха опцията да прегледат конферентните зали,  колекцията от изобразително изкуство и кабинета на министъра, където можеха да поговорят персонално с Мария Габриел и да си създадат фотоси. Малките посетители имаха опция да седнат на стола на посланик номер едно под мотото: „ Когато порасна, желая да бъда министър на външните работи “. За тях беше проведена и игра „ Лов на съкровища “ в градината на министерството, а премиите им бяха връчени от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

 

За посетителите на външно министерство беше отворен и  т.нар. Черен мрамор – предверие, през което са минали стотици публични задгранични делегации. На особено готови щандове гостите можеха да се срещнат от близко с работата на разнообразни дирекции на институцията.

 

Лекции на външнополитически тематики и къс курс по протокол и етикет също бяха включени в програмата на събитието. Денят на отворените порти на Министерство на външните работи бе посетен от над 600 посетители.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР